Hvad koster en låsesmed

Vi har købt en gammel lejlighed, som vi er ved at restaurere. Huset, den ligger i, er fra slutningen af 1900-tallet, og vi har fået tilladelse til at rive nogle vægge ned, så rummene kan blive større, og der kommer mere lys i lejligheden. Den bliver flot og dejlig at flytte ind i.
Vi har også fået tilladelse til at udskifte hoveddøren. Den er gammel, og udseendet på den nye hoveddør skal ligne den gamle. Bygningen er i virkeligheden fredet, men tilladelserne har vi fået, fordi virkeligheden har ændret sig, siden bygningen blev bygget: Fx så stiller forsikringsselskaberne stille særlige krav til hoveddørens lås, og til vinduesrammerne for den sags skyld.

En fair pris

Vi fandt en forholdsvis billig låsesmed, som vil hjælpe os med at få sat sikkerhedslåse i hoveddøren. Han har været herinde for at se på sagerne og give os et tilbud, så vi ved, hvad det vil koste. Vi vil gerne have en ekstra sikkerhedslås i døren, som også kan kobles til tyverialarmen, vi skal have sat op.

Da låsesmeden fra Frederiksberg kom og så på sagerne, kunne vi se, at han var lidt betænkelig ved situationen.

Han forklarede os, at vi nok først lige måtte få sat en ny dørkarm ind, inden vi fik ny lås på hoveddøren. ”Den er ved at smuldre væk”, fortalte han. ”Den vil ikke være stærk nok til at kunne holde på slutblikket. Det er vigtigt, at den kan det. Ellers dur nøglen ikke.”

Det havde vi ikke lige regnet med. Vi troede, at det kun var selve døren, som skulle skiftes. Men det er jo logisk, hvad låsesmeden fortalte os. Så vi søgte om endnu om en tilladelse. Nu er det sådan med tilladelser til ombygninger, at der kan gå temmelig lang tid, inden man får den. Hvis ikke alle papirerne og tegningerne og beskrivelserne er ok, så skal der hele tiden suppleres med nye informationer. Så vi var lidt sure på arkitekten, som havde hjulpet os med døren, i første omgang.

Havde han ikke tænkt på, at en lås også rører ved karmen?
Da vi ringede til ham for at høre om, hvad vi skal gøre, kunne vi forstå, at han faktisk ikke havde tænkt sig om. Og han indså selv, ret hurtigt, at han havde lavet en grov fejl. Men også myndighederne, som giver tilladelsen, havde fejlet. Burde de ikke have sagt til os, at der manglede oplysninger om dørkarmen og dens tilstand? Arkitekten kontaktede hurtigt myndighederne, fik sendt supplerende oplysninger og anmodninger afsted, og bad om, at de ville behandle sagen hurtigt, så arbejdet kunne færdiggøres.

Låsesmeden kom fra Frederiksberg

Selvfølgelig skulle vi vente på, at tilladelsen kom i en måneds tid. Men den kom, og vi fik lavet en ny dørkarm. Låsesmeden fra Frederiksberg kom hurtigt derefter og fik sat en sikkerhedslås i den nye dør. Det tog ham kun nogle få timer, så var den sat op. Han forsikrede os om, at den lås er der ikke nogen, der kan bryde op. Og den er i overensstemmelse med, hvad forsikringsselskaberne kræver, når der skal laves tyveriforsikring.