Mænd og hjemmesko

”Er klipklappere hjemmesko?” Det er min lille dreng på 5 år, som spørger. Vi er på ferie. I Spanien. Og vi har lige været nede på det lokale gademarked for at købe et par billige klipklappere til ham. Han brænder jo fødderne på det varme sand. Og her er virkeligt varmt. Faktisk så varmt, at jeg helst bare vil blive her i lejligheden og nyde, at vi har sådan et airconditionanlæg, som gør, at det er til at holde ud at være her.

En gammel drøm

Men fordi det er ferie, og fordi vi har drømt længe om at komme på ferie her sydpå, så skal vi jo ud ad døren. Ned på stranden. Lege med badedyr og møde andre mennesker, der også nyder at få en dukkert i havet.

Jeg forsøger at forklare ham, at klipklappere sådan set ikke er hjemmesko. Det er sko, man bruger på stranden for at undgå, at det gør ondt på fødderne, når man går ned til vandet, der skvulper lige i kanten. Han kigger på sine nye klipklappere. Er glad. Glæder sig til, at vi skal lege ved stranden.

Er hjemmeskoene til mænd så klipklappere?

Men så kommer der et spørgsmål, som jeg simpelt hen ikke kan svare på: Er de der hjemmesko til mænd, som du købte til far så også klipklappere?

Ja, jeg købte et par plastiktøfler til min mand for et par år siden. Mest fordi jeg var træt af, at han aldrig tog sine sko af, inden det var for sent. På gården derhjemme er der altid mudder. Så jeg tænkte, at sådan et par billige hjemmesko ville være løsningen: Følelsen af gummistøvler og beskyttelse af mudder kunne afhjælpe mit raseri over at skulle gøre rent efter muddersporene i bryggerset.

Jeg fortæller ham, at, nej, det er ikke klipklappere, men at de kan bruges som klipklappere. Og det er lige præcist det, min mand gør: Plastiktøflerne bliver brugt som klipklappere.