Pris og kvalitet på lyd

Vi ved jo godt, at der som udgangspunkt altid er en direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet i snart alle livets forhold. Forbehold er der selvfølgelig – senest har vi jo blandt andet set, at den hampre pris på et måltid mad med “pudsige” ingredienser på restaurant Noma ingen garanti er for at undgå skidt i maden, der gør dig syg. Men sådan i store træk holder tesen om sammenhængen fint.

Lydudstyr og musikinstrumenter

Det var med den tese i baghovedet, at vi begav os i kast med en lille og relativt uformel test af forskelligt udstyr til musikelskere – herunder musikinstrumenter som dem, du blandt andet kan finde hos Danguitar i Grenå.

Vi har især beskæftiget os med højtalere i testen, og vi har været rigtigt brutalt uretfærdige hele vejen igennem. Vi har nemlig brugt meget dyre højttalere som referencer til de ganske overordentlige billige højtalere, der sælges fra firmaet Danguitar. Det er selvfølgelig ikke helt fair, men nu handler det jo altså om at afdække, om der er kvalitet for alle pengene ved at gå mange klasser op.

Kvalitet og pris?

Nu er det sagt allerede: Hamrende uretfærdigt!

Vi valgte at køre en sammenligning mellem et sæt højtalere fra den danske producent Dali og et sæt af de meget billigere højtalere fra Danguitar.

Prisforskel: Mange tusinde kroner! Pr. styk endda…

Vi lyttede til både klassisk musik, rock, pop og lidt heftig reggae, og vi gik grundigt uvidenskabeligt til værks. Blandt andet lod vi venner og bekendte lytte med – også mennesker uden nogen som helst forudgående viden om lyd som videnskab.

Og lad os nu bare afsløre, at de dyre drenge fra Dali vandt hos de lyttere, der gik op i HiFi – men lad os også overraske med, at de billige højtalere fra Danguitar.dk faktisk vandt hos flere lyttere (især kvinder). Foreholdt prisforskellen blev mange direkte chokerede over, at forskellen trods alt ikke var større, end den var.

Når det så er sagt: I et godt lytterum med godt musikudstyr i form af forstærkere etc. bliver de billige højtalere sat skakmat, men det skal de jo også gerne blive, ikke? Men har du “kun” brug for højtalere, der kan spille ganske fremragende uden egentlig HiFi hysteri – ja så er du faktisk forbavsende godt kørende med de billige højtalere.

Også geniale højtalere til moderne teknik

Nu om dage er lydkilderne jo en del anderledes end i min ungdom. det er slet ikke ualmindeligt at hente lyden fra et USB baseret lydkort som disse: https://www.danguitar.dk/lydudstyr/indspilning/audio-interface

Nok værd at tage med i betragtningerne, ikke?